tirsdag 18. februar 2020

Noens blod, svette og tårer

Jeg hadde en raptus i høst der jeg skrev mye pent om gjenbruk - omsøm - redesign av tekstiler. (Det kan du lese litt lenger ned) Da jeg av en eller annen grunn slapp tråden, var jeg i gang med å si noe om redesign av gamle håndarbeider. Miljøvennlig det også sikkert, men her er jo hovedsaken å gi noens sirlige håndarbeider et nytt liv. Noen har brukt timer på å strikke, hekle og brodere. Noen av skjær glede - andre fordi det måtte gjøres. 

Når mye av det nå er utdatert, slitt i kantene eller bare ikke så aktuelt, har jeg stor glede av å sy det inn i noe annet. Særlig gjelder det broderier, siden det er den håndarbeidsformen jeg sjøl aldri har funnet noen glede i og derfor har STOR ærefrykt for.

Dongeri-kombinasjonene har jeg gjort meg ferdig med, så her kommer litt annet. Det meste av dette er solgt, men kanskje det kan inspirere noen. Først ut er klostersømmen. Klokkestrenger og puter som ingen ville ha.

Romslig veske med for og glidelås. Klokkestrengen går hele vegen rundt.

Her er nesten alt gjenbruk. Putetrekket fikk være utgangspunkt, så fant jeg en gammel gardin som matchet og veskehåndtak som jeg hadde fjerna fra ei veske som hadde tjent ferdig. For, et par lommer og glidelåse (ny).

En av de første veskene mine med broderi og ei gjenbruksspenne. Jeg husker enda henne som kjøpte den, sjøl om det er lenge siden. Jeg og ei venninne hadde fått "torgplass" på et lokalt kjøpesenter og utpå ettermiddagen gikk det ei jente i begynnelsen av 20-åra forbi på veg ut. Ho passerte i god fart, bråstoppa og tverrsnudde - "Den veska MÅ jeg ha!" Håper ho ble fornøyd med impulskjøpet sitt. Veldig moro.


Enkel veske/nett med for og innerlomme, men uten lukning

Enkel veske/nett med for og innerlomme, men uten lukning

Enkel veske/nett med for og innerlomme, men uten lukning

Pute med nye rammebetingelser - solgt på dagen til ei som hadde svart sofa
og pledd i riktig grønnfarge (om jeg ikke husker feil)
Jeg forkynner normalt at Jesus kan gi folk et nytt liv, men i dette tilfellet våger jeg påstanden at jeg har gitt ham et nytt liv også.
Broderiet var montert i svart ramme, hadde ligget lagret i mange år og havna nesten på fyllinga da jeg fikk kloa i det. Hjemme ble det liggende ganske lenge før jeg kom på hva jeg skulle bruke det til. Så ble det altså veggteppe - gammeldags og moderne på en gang.
Dette har jeg fortsatt - mange har beundret det, men ingen har tatt sjansen på å henge det på veggen...

I neste episode blir det ande broderier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar